Etykietowanie produktów spożywczych - najważniejsze informacje
Jednym z podstawowych elementów procesu wprowadzania produktów na rynek krajowy lub międzynarodowy jest etykietowanie. Polega ono standaryzacji międzynarodowej, której celem jest zwiększenie wiarygodności w dostarczaniu odbiorcom informacji na temat wyrobów. Informacje znajdujące się na opisywanych nośnikach powinny ułatwiać dokonywanie świadomych wyborów przez klientów. Etykietowanie produktów spożywczychwiąże się więc z koniecznością poznania przepisów prawnych oraz rozporządzeń Parlamentu Europejskiego. Wiedzę na ten temat mają prawnicy z FoodMedLaw, czyli doświadczonej i zaufanej kancelarii współpracującej z przedsiębiorcami o różnych potrzebach.
Najważniejsze informacje, jakie powinny znaleźć się na etykiecie to przede wszystkim nazwa żywności, składniki i substancje pomocnicze mogące wywoływać alergie, nazwa podmiotu prowadzącego firmę spożywczą, miejsce pochodzenia oraz warunki przechowywania. Równie ważna jest wartość odżywcza produktu oraz zawartość alkoholu w przypadku niektórych napojów. Współpraca z tą kancelarią zmniejsza ryzyko popełniania błędów i wdrażania działań niezgodnych z prawem. Specjaliści znają normy bezpieczeństwa oraz związane z ochroną środowiska i orientują się w oznakowanych unijnych czy przepisach koncentrujących się na zarządzaniu produkcją i jakością.